Suodata
Avainsanalla

Jakkara

Pauli Ernesti Blomstedt

  • Inventaarionumero10576
  • Suunniteltu1930
  • Tykkäykset7
  • Katselukerrat104

Tämän jakkaran suunnitteli myös arkkitehtinä tunnettu Pauli Ernesti Blomstedt (1900-1935) Helsingin Kluuvikadulle 1930 avattuun Hotelli Helsinkiin, joka sisustettiin kokonaisuudessaan putkihuonekaluin. Jakkaran valmistaja oli Oy Veljekset Lampila Ab.

Teräsputkesta, vanerista ja nahasta valmistetut putkihuonekalut yleistyivät Euroopassa 1920-luvun puolivälissä. Ne olivat maailmansotien välissä vaikuttaneiden modernismin ja funktionalismin esineitä, joiden tunnetuimpia tuotteita ovat Marcel Breuerin 1920-luvun Bauhausin-tuolit. ”Putkifunkis” huonekalujen etuna oli keveys sekä paljaiden pintojen hygieenisyys. Ne olivat vastavetoja paksusti verhoilluille nojatuoleille ja pehmeille sohville.

Pauli Ernesti Blomstedt

P. E. Blomstedt suunnitteli moderneja putkihuonekaluja mm. hotelleihin.

  • Syntynyt1900
  • Kuollut1935
  • SyntymäpaikkaJyväskylä

Pauli Ernesti Blomstedt oli oli suomalainen arkkitehti, jonka tyylisuuntia olivat ensin klassismi ja myöhemmin funktionalismi. Hänen isänsä Yrjö Blomstedt ja nuorempi veljensä Aulis Blomstedt olivat myös arkkitehteja. Blomstedtin suunnittelemat teräsputkihuonekalut olivat aikanaan huippumoderneja. Blomstedt valmistui arkkitehdiksi Helsingin Teknillisestä korkeakoulusta 1922. Hän työskenteli aluksi arkkitehti Armas Lindgrenin toimistossa ja myöhemmin Bertel Jungin toimistossa sekä Helsingin kaupungin rakennuskonttorissa Gunnar Taucherin apulaisena. Hän suunnitteli Helsinkiin keskustaan Aleksanterinkadulle Liittopankin rakennuksen, jota Olavi Paavolainen ylisti Euroopan moderneimmaksi rakennukseksi, ja sen ilmakuvaa käytettiin mainoksissa ja Erkki Valan romaanin kansikuvana, sekä Hotelli Helsingin rakennukset. Hänen keskeisimmät työnsä edustavat puhdaslinjaista funktionalismia, kuten Pohjan hovi –hotelli Rovaniemellä, Kotkan Suomalainen Säästöpankki ja Kannonkosken kirkko Saarijärvellä.