Suodata
Avainsanalla

Matkakirjoituskone Olivetti Valentine

Ettore Sottsas

  • Inventaarionumero20278-2
  • Suunniteltu1969
  • HuoneetAikajana
  • Tykkäykset5
  • Katselukerrat103

”Kun olin nuori, ainoa sana, mitä kuulin oli funktionaalisuus, funktionaalisuus ja funktionaalisuus. Ei käytännöllisyys yksin riitä. Muotoilun pitäisi olla myös sensuellia ja jännittävää.” Jokseenkin näin italialaisen suunnittelijan Ettore Sottsassin (1917-2007) kerrotaan joskus sanoneen.

Juuri tunteita herättävä hänen kenties tunnetuimmasta työstään Olivetti Valentini -matkakirjoituskoneesta myös tuli. Se oli kaunis, värikäs, rohkea ja esteettinen. Se oli myös teknisesti keskinkertainen ja hinnaltaan kallis tuote, joka ei koskaan saavuttanut kovia myyntilukuja tai massojen suosiota. Silti tästä kiehtovasta matkakirjoituskoneesta muodostui klassikko, jonka uskotaan inspiroineen myös Applen perustajaa Steve Jobsia. Olivetti Valentine oli Myös Marimekon perustajan Armi Ratian käytössä.

Ettore Sottsas

Ettore Sottsas työskenteli Olivettilla lähes 30 vuotta.

  • Syntynyt1917
  • Kuollut2007
  • SyntymäpaikkaInnsbruck, Itävalta

Ettore Sottsassin isä oli arkkitehti, joka toivoi poikansa seuraavan häntä uravalinnassa. Ettore Sottsas valmistui arkkitehdiksi 1939. Hän perusti arkkitehti- ja muotoilutoimiston Milanoon 1947 toimiakseen arkkitehtina ja teollisena muotoilijana. Sottsass suunnitteli Olivettille toimistovälineitä ja huonekaluja lähes kolmen vuosikymmenen ajan 1958 lähtien. Hänen suunnittelemastaan punaisesta matkakirjoituskone Valentinesta (1969) on tullut muotoilun ikoni. Muita hänen suunnittelemiaan kirjoituskoneita olivat mm. sähkökirjoituskone Tekne 3 (1958/60) ja matkakirjoituskone Dora (1965). Sottsas suunnitteli myös lasi- ja keramiikkaesineitä. Alessille hän suunnitteli mm. keittiövälineitä ja tarjoiluastioita. Hän perusti Memphis-ryhmän 1980-luvun alussa. Memphis koetaan postmodernistisen suunnan aloittajana. Sottsass Associati on mahdollistanut tuotteiden suunnittelun kansainvälisille teollisuuslaitoksille.