Suodata
Avainsanalla

Tupakka-aski

Raymond Loewy

  • Inventaarionumero33831
  • Suunniteltu1942
  • HuoneetAikajana
  • Tykkäykset21
  • Katselukerrat221

Tämä savukemerkki Lucky Strikelle vuonna 1942 paperisesta ja sellofaanista tehty pakkaus on yksi Loewyn tunnistetuimpia töitä. Ja miksi se on täällä Helsingin Designmuseon kokoelmissa? Siksi, että vuosina 1955-1956 Tapio Wirkkala (1915-1985) työskenteli New Yorkissa Raymond Loewyn toimistossa oppien paljon teollisesta muotoilusta ja massatuotannosta.

Ranskassa syntynyttä mutta seitsemälle vuosikymmenelle venyneen mittavan uransa pääosin USA:ssa tehnyttä Raymond Loewyta (1893-1986) pidetään yleisesti teollisen muotoilun isänä. Loewy oli ainutkertainen design-ihme, joka osasi mitä vaan ja suunnitteli kaikkea yrityslogoista vetureihin.
Loewyn oli myös henkilö, jonka kautta Wirkkala päätyi kuuluisan Rosenthalin tehtaan suunnittelijaksi. Voidaan siis sanoa, että Raymond Loewyn vaikutus Tapio Wirkkalaan ja sitä kautta koko suomalaiseen designiin oli ratkaiseva.

Raymond Loewy

Teollisen muotoilun suunnan näyttäjä ja uudistaja

  • Syntynyt1893
  • Kuollut1986
  • SyntymäpaikkaPariisi, Ranska
  • Alateollinen muotoilu

Raymond Loewy oli ranskalainen, uransa pääosin Yhdysvalloissa tehnyt muotoilija. Hänen tuotantonsa ulottui yrityslogoista ja Coca-Cola-pulloista Studebaker-autoihin, Greyhound-busseihin ja virtaviivaisiin vetureihin. Hänen uransa kesti seitsemän vuosikymmentä. New Yorkissa Loewy työskenteli aluksi somistajana Macy's-, Wanamaker's- ja Saks Fifth Avenue -tavarataloissa ja teki muotikuvituksia Vogue- ja Harper's Bazaar -lehtiin. Vuonna 1929 hän sai ensimmäisen tuotemuotoilutehtävänsä, Gestetner-monistuskoneen nykyaikaistamisen. Muotoiluprojekteja alkoi tulla lisää, tilaajina muun muassa sähkötekniikkayritys Westinghouse, autonvalmistaja Hupmobile ja Sears, Roebuck and Companyn jääkaappitehdas. Vuonna 1937 Loewy aloitti muotoiluyhteistyön Pennsylvania Railroad -rautatieyhtiön kanssa, josta tuloksena syntyi paitsi uudenlaisia virtaviivaisia höyryvetureita matkustajajuniin, myös suunnitelmia rautatieasemiksi, matkustajavaunujen sisustuksiksi ja mainosmateriaaleiksi. Modernisti muotoiltuja vetureita syntyi myöhemmin myös muiden rautatieyhtiöiden tarpeisiin. Loewy:lla oli pitkä ja hedelmällinen suhde amerikkalaisen autovalmistaja Studebakerin kanssa

Vuoteen 1949 mennessä Loewy työllisti 143 muotoilijaa, arkkitehtia ja piirtäjää. 1930-luvun puolivälissä Loewy oli perustanut muotoilutoimiston New Yorkin lisäksi Lontooseen, jossa se toimii yhä. Loewy vetäytyi 87 vuoden iässä vuonna 1980 eläkkeelle Monacoon , jossa kuoli kuusi vuotta myöhemmin. Vuonna 1992 hänen leskensä Viola Loewy ja tupakkayhtiö British American Tobacco perustivat Raymond Loewy -säätiön Hampuriin, tehtävänä tukea teollista muotoilua Loewyn muistoa kunnioittaen. Säätiö jakaa vuosittain 50 000 euron Lucky Strike -palkinnon merkittävien muotoilijoiden elämäntyöstä. Tunnustuksen saajiin kuuluvat muun muassa Philippe Starck ja Dieter Rams.