Suodata
Avainsanalla

Unikko

Maija Isola

  • Inventaarionumero41428
  • Suunniteltu1964
  • Valmistusteknologiapainokangas
  • HuoneetIkonit
  • Tykkäykset87
  • Katselukerrat2196

Tuttu ja tunnistettava painokuvio

Marimekon tunnetuin kuviomalli Unikko oli alun perin vain yksi malli sarjassa kukkakuvioisia painokankaita, jotka Maija Isola suunnitteli vuonna 1964. Marimekon perustaja Armi Ratia suhtautui kriittisesti kukkakuvioiden valmistamiseen, hänen mukaansa niitä valmisti jo monet muut kangasvalmistajat. Maija Isolan käsityksen mukaan Marimekossa oli olemassa Armi Ratian julistama kukkakuvioiden suunnittelukielto, ja protestina Isola suunnitteli kokonaisen sarjan kukkakuvioita. Kukkakuvioiden sarjaan suunnitellut muut mallit, kuten Maalaisruusu, Vihkiruusu, Ruhtinatar, Zinnia, Karhunkukka ja Mehiläinen eivät saavuttaneet samanlaista suosioita kuin Unikko. Unikosta tuli suosittu malli jo 1960-luvulla, ja Armi Ratian kukkakuvioiden suunnittelukielto Marimekossa ilmeisesti peruttiin, sillä 1970-luvulla Marimekon mallistot suorastaan pursuivat erilaisia kukkamalleja.
Unikko-kuvio tuli uudelleen suosioon 2000-luvun alussa. Vuonna 2002 Marimekon silloinen toimitusjohtaja Kirsti Paakkanen kuvaili tilannetta Marimekon tehtaalla Helsingin Sanomien artikkelissa: ”Se on uskomaton tuote (Unikko). Koneemme eivät ehtineet (vuonna 2001) sylkeä sitä niin paljon kuin sitä ostettiin. Tavara loppui kesken.”
Painokangaskuvio Unikosta on vuoden 2001 jälkeen tehty lukuisia eri kokoversioita, ja kuvioaihe lukuisine värityksineen on siirretty myös muihin sisustustuotteisiin, astioihin, asusteisiin ja vaatteisiin. Alkujaan Unikko oli kuitenkin sisutuskangas ja kuvion muuntelu eri tuotteisiin otettiin käyttöön vasta 2000-luvulla.

Maija Isola

Maija Isola oli kuvataiteilija ja Marimekon tunnetuin painokangassuunnittelija.

  • Syntynyt1927
  • Kuollut2001
  • SyntymäpaikkaRiihimäki, Suomi

Maija Isola suunnitteli vuosina 1949-1987 lähes 500 kangasmallia yrityksen tuotantoon. Vuoteen 1967 saakka nykyisin Marimekon painokankaina tunnetut kankaat valmisti Marimekon sisaryritys Printex, mistä johtuen vanhojen kankaiden reunassa saattaa lukea valmistajana joko Printex tai Marikangas.
Isolan kangasmallit olivat alun perin sisustuskankaita, ja niitä käytettiin vain satunnaisesti vaatteiden materiaalina. Marimekon vaatesuunnittelijat suunnittelivat yleensä myös vaatteissa käytetyt kuviot, tai niissä käytettiin vaatemalleihin sopivia muilta suunnittelijoilta ostettuja kuvioita. Vasta 2000-luvulla Isolan kangaskuviot ovat heränneet uudelleen eloon lukuisina koko- ja väritysmuunnelmina, kun niitä on otettu käyttöön vaatekokoelmien materiaalina.
Isola suunnitteli vuodesta 1957 lähtien laajoja kangaskokoelmia, jotka pohjautuivat eri teemoihin ja tekniikoihin. Tunnetuimpia kokoelmia ovat mm. Luonto-sarja 1957-1959, joka pohjautui luonnosta löytyvien kasvien silhuetteihin. Vuonna 1960 myyntiin tulleen Ornamentti-sarjan aiheet olivat peräisin slovakialaisista kansantekstiileistä, ja vuonna 1961 tehty Joonas-sarja perustui vapaasti, suurella pensselillä maalattuihin kuvioaiheisiin.
Maija Isola ei ollut Marimekossa palkattuna suunnittelijana, Marimekko-Printex osti häneltä painokuvioita käyttönsä. Isola oli myös taidemaalari ja hänen töitään on ollut esillä esimerkiksi Sao Paulon biennaalissa vuonna 1959.